Есента е преход между лятото и зимата, затова в началото на

...
Есента е преход между лятото и зимата, затова в началото на
Коментари Харесай

Здравословно хранене през есента

Есента е преход сред лятото и зимата, затова в началото на този сезон се употребяват зеленчуци и плодове, които изобилстват на пазара, за допълнение на белтъчния състав на ястията се включват риба, меса, мляко, яйца.

Храненето през есента би трябвало да включва и доста есенни плодове, тъй като тя изобилства от такива - круши, пъпеши, грозде, ябълки, сливи и прочие Плодовете са потребна опция на тортите и шоколада, които хапваме през есента в неограничени количества, с цел да подсладим по някакъв метод дъждовните дни. Получаваме същото наслаждение, единствено непотребните килограми не се натрупат върху корема и по бедрата.

Плодовете, най-много в прясно положение, би трябвало да се употребяват най- рационално, с цел да се приготви организмът за зимните месеци, когато те понижават, а с това понижава и вносът на витамини и минерални соли в организма. 

Храненето през есента би трябвало да бъде постоянно и по едно и също време умерено, не би трябвало да се преяжда. Едно от най-важните хранения през този интервал, в действителност, както и при другите, е закуската.

Тя не би трябвало да бъде пренебрегвана. С предпочитание и по собствен усет можете да си приготвяте утринна здравословна закуска с мляко, конфитюри, сирена, кашкавал, извара, салами, юфка и доста други. 

Старайте се да ядете повече зеленчуци и плодове, това е доста значимо за здравословното хранене през есента. В този ред на мисли, може да си приготвяте заран или следобяд смутита с тиква, смутита с алено цвекло и микс сред круша, ябълка, дюля, шепа орехи - изборът е ваш и зависи от въображението ви.

Основни есенни храни

 Есенни храни

- Тиквата би трябвало да се употребява, защото тя съдържа калиеви соли, които са извънредно нужни за работата на сърдечния мускул. Каротинът отстранява оттоците, работи удобно върху активността на черния дроб и бъбреците. Можете да приготвите тиква по най-различни способи — печена, варена, на пюре и др. 

- Гроздето е притежател на на скъпи минерални соли, глюкоза и фруктоза, които поддържат сърдечния мускул и др. 

- Ябълки и круши - чудесни и здравословни! Те могат да се употребяват както сурови, по този начин и запечени, на компоти, пюрета, потребни смутита и др. 

- Диворастящите плодове като шипка, боровинки, къпини, малини, ягоди, са скъпи носители на потребни витамини и минерали и те би трябвало да се употребяват най-рационално през сезона. 

Идеи за есенни ястия

Колко вкусни и ароматни ястия могат да се подготвят от зеленчуци, просто използвайте въображението си.

 Есенна чорба

Сладките чушки, пресни картофи, домати, патладжани, тикви, зеле, тиквички, сладки картофи и доста други също ще ни зарадват в хладните и дъждовни есенни дни и ще оказват помощ да се оправим с покачвания вкус. 

Чесънът и лукът би трябвало да участват във вашият хранителен рацион. Това са мощни противовъзпалителни, антисептични и антивирусни артикули. Дори в разгара на грипната зараза чесънът и лукът ще ви оказват помощ да избегнете заболяване.

Висококалоричните салати с майонеза би трябвало да бъдат сменени със зеленчукови салати със зехтин, а шоколадовите произведения - със сушени плодове или ядки (в рационални количества, схваща се).

Вкусните зеленчукови супи могат да бъдат чудесно решение за есенно хранене - те ще затоплят и заситят тялото.

Яжте млечни и ферментирали млечни артикули.

Спазването на тези хранителни правила през есента, ще ви защищити от есенна потиснатост, ще ви зареди с витамини и ще сте преизпълнени с сила.

Общо взето,  няма да има проблеми с набирането на здравословните артикули, защото при започване на есента цената им е изцяло допустима. Сложете на трапезата си есенна яхния, есенен гювеч, есенни десерти и вижте усмивката по лицата на околните си.

Вижте още: есенна диета с карфиол и диета есенно здраве, която ще ви помогне да стопите няколко килца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР